Ľahunký, šťavnatý zázrak – veľmi jednoduché!
Koľko to trvá
S pečením asi 90 minút plus chladenie min 2 hodiny
Čo potrebujeme
Na cesto
100 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 vajcia
150 g mletých mandlí
2 polievkové lyžice kakaa
1 čajovú lyžičku škorice
Na višňový puding
2 poháre odkôstkovaných višní
1 vanilkový puding
Na ozdobu
1 šľahačku
kúsok horkej čokolády
kto chce, môže šľahačku osladiť vanilkovým cukrom
Ako sa to robí
Cesto
Maslo vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Postupne pridávame vajcia, mandle, kakao, prášok do pečiva, škoricu.
Cesto vylejeme do formy, pokrytej papierom na pečenie. Na okrajoch vydvihneme.
Pečieme na 180 stupňov asi pol hodinu. Hotové je, keď je stred pevný.
Necháme vychladnúť vo forme. Odstránime papier. Vrátime do formy.
Plnka
Višne necháme odkvapkať na site. Šťavu (500 ml) dáme do hrnca, prisypeme 1 vanilkový pudingový prášok a uvaríme puding.
Necháme trochu vychladnúť. Primiešame opatrne višne a vylejeme na cesto vo forme. Necháme vychladnúť.
Po úplnom vychladnutí odstránime formu, pokryjeme vyšľahanou šľahačkou a ozdobíme čokoládovými hoblinami.
Finta
Môže sa stať, že sa vám bude koláč po okrajoch rozpadať, najmä, ak ho nenecháte úplne stuhnúť. Máte niekoľko možností
1. Nevadí, necháme tak, nevydržíme čakať
2. Necháme tuhnúť v chladničke cez noc, min 4 hodiny
3. Dáme ho na malý plech, alebo do zapekacej misy namiesto do tortovej formy
4. Namiesto pudingu ho zalejeme želatínou, uvarenou v kompótovej šťave. To je tiež výborné, ale už iný koláč