Fánky – Božie milosti
Koľko to trvá
20 minút cesto, 20 minút chladenie 20 minút výroba fánok a vysmážanie
Na doske zmiešame múku s maslom, cukrom, žĺtkami a ostatnými surovinami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré ešte 10 minút vybúchavame valčekom.
Necháme 20 minút odpočinúť.
Vyvaľkáme tenké cesto, nakrájame na obdĺžniky, nakrojíme v strede a každú fánku pretiahneme cez otvor – vzniknú mašličky.
Vysmážame cca 2 minúty z každej strany v dostatočnom množstve oleja. Na vaľkanie použite čo najmenej múky, lebo tá sa pripaľuje.
Hotové obalíme v cukre.
Finta
Búchanie dodržte. Cesto bude jemné a pružné.
Nákupný zoznam
525 g hladkej múky, 6 žĺtkov, 1 kelímok kyslej smotany, 125 g masla, 1 vanilkový cukor, prášok do pečiva, trochu vanilkovej arómy, 5 lyžíc rumu, štipka soli, práškový cukor na obaľovanie