You are currently viewing Linecký jablkový koláč

Linecký jablkový koláč

Krehké linecké cesto ide s dusenými jabĺčkami perfektne. Ak ho ozdobíte srdiečkami, máte valentínsky dezert.

Koľko to trvá

Spolu s pečením asi 1 hodinu, s  odležaním v chladničke aj dlhšie.

Ako sa to robí

Studené maslo zmiešame na doske medzi prstami tak, aby vznikla hmota ako mrvenica. Pridáme žĺtok, cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Cesto len rozotierajte dlaňou, nemieste, aby sa neaktivoval lepok a aby ostalo krehké.

Zabaľte do potravinovej fólie a uložte ho do chladničky aspoň na hodinu – dve.

Jablká ošúpte, nakrájajte na kusy a uduste v troche vody spolu so škoricovým cukrom, citrónovou šťavou a 3 klinčekmi. Dajte vychladiť.

Cesto rozdeľte na 2 časti. Väčšiu rozvaľkajte na pomúčenej doske a dajte do vymastenej a vymúčenej formy. Na cesto dajte jablká a vrch koláča ozdobte pásikmi, mriežkami, alebo srdiečkami z druhej časti cesta

Finta

Toto množstvo je na menšiu formu, Ak chcete celý plech, zdvojnásobte všetky suroviny, len namiesto vajca dajte 1 vajce a 1 žĺtok.

Nákupný zoznam

150g masla, 100 g práškového cukru, 200 g hladkej múky, 1 vajce, vanilkový cukor

800 g jabĺk, škoricový cukor, citrón, 3 klinčeky

Pridaj komentár