You are currently viewing Citrónový koláč | Zuzana Machová

Citrónový koláč | Zuzana Machová

Koľko to trvá

CCa 20 minút príprava, cca 60 minút pečenie

Čo potrebujeme na koláč

4 vajcia

100 g práškového cukru (pôvodný recept udáva 170 g)

1 prášok do pečiva

1 vanilkový cukor

120 g roztopeného vychladeného masla

150 g smotanového bieleho jogurtu

1 veľký alebo dva malé citróny

300 g hladkej múky

Na polevu

100 – 150 g práškového cukru

1 bielok

šťavu z jedného citróna

Ako na to

Vajcia vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme maslo, nastrúhanú kôru z citróna, šťavu, jogurt a zamiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a opatrne vymiešame dohladka. Vlejeme do formy na biskupský chlebík a upečieme.

Pečieme na 160 stupňov. Po 15 minútach urobíme do stredu koláča pozdĺžnu ryhu. Dopečieme ďalších cca 45 minút.

Necháme vychladiť a polejeme polevou, ktorú spravíme vymiešaním bielka, cukru a citrónovej šťavy.

Ozdobíme citrónovou kôrou, kúskami citróna alebo posekanými pistáciami.