Leto rovná sa grilovačka. Najlepšia je asi krkovička. Jemná, chutná, pretkaná tukom. Geniálna je s kosťou, aj bez kosti. Skúste steaky v pivnej marináde.
Koľko to trvá
Príprava 10 minút, marinovanie minimálne 4 hodiny, najlepšie cez noc, grilovanie 2×3 minúty
Ako sa to robí
V mise, kam dáme marinovať 2 (teda alebo viac) steaky z krkovice – asi 2 cm hrubé – zamiešame 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice horčice, 3 deci svetlého piva, 2 lyžice hnedého cukru, sušený tymián, rozdrvený jalovec, šťavu z jedného citróna a čerstvo mleté čierne korenie. Vložíme mäso – ponorené úplne celkom a navrch dáme pár bobkových listov a vetvičky tymianu.
Necháme marinovať 4 hodiny, najlepšie cez noc.
Hodinu pred grilovaním vyberieme z chladničky. Rozpálime gril. Keď je už pekne rozpálený, vyberieme mäso, jemne osušíme, aby nekvapkalo na oheň a ugrilujeme asi 3 minúty z každej strany.
Necháme odpočinúť takých 5 minút, posolíme (sexi je, ak hrubou soľou), ale môžeme normálnou a podávame.
Podávame s čím chceme. Ja som zvolila špízy s cuketovej rolky s fetou a cherry paradajkami.
Finta
Ortodoxní grilovači nesolia a nenaklepávajú. Dôvod je zrejmý. Soľ vypudí z mäsa vodu. Ja niekedy (skoro vždy) naklepávam a solím. A je to dobré aj tak.
Nákupný zoznam
Krkovica, hnedý cukor, pivo, čierne korenie, jalovec, tymián sušený aj čerstvý, citrón, bobkový list, soľ.