Dezerty a maškrty, Všetky recepty, Múčne jedlá

Bratislavské rožky

Bratislavské rožky by mali byť taký kult, ako pizza, sacher, alebo grécky šalát. Nie je to veda, skúste to!

Koľko to trvá

Cca 2,5 – 3 hodiny aj s kysnutím

Čo potrebujeme

Cesto

450 – 500 g múry (hladkej, alebo polovicu hladkej a polovicu polohrubej

Pol kocky droždia

150 ml mlieka

1 šľahačkovú smotanu (malú)

trocha vody (nemusí byť)

1 vajce (potrebujeme len žĺtok)

50 g práškového cukru

125 g masla

70 g bravčovej masti

trocha soli

Plnka – orechová

250 g pomletých vlašských orechov

100 g piškótovej strúhanky

100 g kryštálového cukru (podľa chuti aj viac)

100-200 ml mlieka

1 vanilkový cukor

štamprlík rumu

Plnka maková

300 g pomletého maku

100 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

100-200 ml mlieka

nastrúhanú kôru z 1 citróna

eventuálne strúhanku z piškót na zahustenie

Na potretie

2 vajcia – len žĺtka

100 ml mlieka

Ako na to

Cesto: Do vlažného mlieka dáme lyžicu cukru a pol kocky droždia. Necháme 15 minút nažiť.

Pridáme smotanu eventuálne trocha vody, preosiatu múku, štipku soli a zvyšný cukor. Premiesime tak, aby bola múka namočená. Pridáme tuk a spracujeme pevné, hladké cesto. Poprášime múkou a necháme hodinu vykysnúť zakryté obrúskom.

Preložíme na dosku, rozdelíme na 2 polovice a poriadne rukou premiesime. Prikryté necháme 15 minút kysnúť. Potom vytvarujeme valčeky, nakrájame 25 gramové kúsky a spravíme buchtičky. Tie necháme 15 minút nakysnúť.

Vyvaľkáme z nich elipsy o hrúbke asi pol centimetra.

Na každú dáme valček náplne a zatočíme do tvaru rohlíka.

Na plechu, vystlanom papierom na pečenie, ich poriadne potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a necháme v prievane zaschnúť. Trvá to asi 15-20 minút. Toto môžeme opakovať aj 3x. To ak chceme, aby sa na rožkoch vytvorila typická mriežka.

Rožky pečieme pri 180 stupňoch asi 20-30 minút. Musia byť dobre prepečené.

Plnky spravíme tak, že na panvici zohrejeme mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme orechy, alebo mak, povaríme. Podľa hustoty pridáme strúhanku z piškót tak, aby bola plnka taká hustá, aby sa z nej dali tvarovať valčeky. Do makovej pridáme kôru z citróna, do orechovej rum. Necháme vychladiť. Valčeky by mali vážiť 25 gramov.