Dezerty a maškrty

Hruškový cheescake – tvarohový koláč

Koľko to trvá

Asi 2 hodiny

Čo potrebujeme

Na cesto

200 g hladkej múky

100 g práškového cukru

75 g studeného masla

štipku soli

1 vajce

Na ovocnú náplň

750 g hrušiek

2 lyžice hnedého cukru

1 citrón

pohár vody

pohár prosecca, alebo bieleho vína

Na tvarohovú náplň

500 g mäkkého tvarohu

100 g práškového cukru

2 vajcia

1 Zlatý klas – sáčok

100 g mliečnej čokolády

50 g horkej čokoláy

Na polevu

100 g horkej čokolády

1 lyžicu masla

Ako na to

Cesto:

Studené maslo zmiešame s múkou, cukrom a štipkou soli na mrvenicu. Pridáme 1 vajce a vypracujeme hladké cesto. Dáme do chladničky.

Hrušky ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na osminky. Pokvapkáme šťavou z jedného citróna. Dáme do hrnca s vodou, hnedým cukrom a proseccom, povaríme asi 5 minút do polomäkka. Necháme vychladnúť.

V mise zmiešame tvaroh, 2 vajcia, Zlatý klas, cukor a rozpustenú mliečnu a horkú čokoládu.

Cesto vyberieme z chladničky a upečieme v okrúhlej forme (priemer 28 cm). Necháme trochu vychladiť, na spodok dáme hrušky, na ne vylejeme tvarohovú masu a upečieme na 180 stupňov asi 30 – 40 minút.

Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú sme spravili rozpustením masla a čokolády vo vodnom kúpeli.