You are currently viewing Francúzsky čokoládový koláč | Zuzana Machová

Francúzsky čokoládový koláč | Zuzana Machová

Koľko to trvá 20 minút plus 20 + 35 minút pečenie a nejaký čas chladenie (cesto musí hodinu odpočívať)

Čo potrebujeme

Na cesto

110 g mäkkého masla

50 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

25 g mandľovej múky

200 g hladkej múky

1 žĺtok

štipku soli

šťavu z polovice citróna

Na vrch

400 g horkej čokolády (okolo 50%)

250 ml šľahačky

130 ml mlieka

3 vajcia

Na posypanie

kakaový prášok

Ako na to

Cesto vytvoríme tak, že vyšľaháme maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom popridávame postupne všetky ostatné suroviny a vytvoríme pekné hladké cesto. Dáme ho do chladničky na hodinu či viac.

Potom ho pekne vyvaľkáme a položíme do formy o priemere 28 cm. Ak ju budeme mastiť, nemastime okraje. Cesto na tie okraje natiahneme.

Upečieme pri 180 stupňoch – trvá to asi 20 minút.

Necháme vychladnúť.

Zoberieme si čokoládu a rozsekáme ju na drobné kúsky.

V hrnci privedieme do varu šľahačku s mliekom. Horúcou zmesou zalejeme čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Potom postupne zašľaháme vajcia a krásnu hladučkú masu vylejeme na upečené cesto.

Vložíme do rúry, vyhriatej na 130 stupňov a pečieme 50 minút.

Necháme vychladiť a pred podávaním posypeme kakaovým práškom.

Ako na to