You are currently viewing Holandská šľahačková torta s višňami | Zuzana Machová

Holandská šľahačková torta s višňami | Zuzana Machová

Koľko to trvá Aj s pečením cca 30-40 minút, chladenie hodinu a viac

Čo potrebujeme na 6-10 kúskov

Na spodok a vrch

1 lístkové cesto

Ríbezľový džem

2 lyžice práškového cukru

Na višňovú časť

1 pohár zaváraných višní (po odkvapkaní 350 g)

20 g Zlatého klasu (škrobu)

Na šľahačkovú časť

4 plátky želatíny

500 ml šľahačky (najlepšie 40%)

2 lyžice práškového cukru

200 ml vody z višní

Šťavu z višní (2 lyžice)

Ako na to

Použijeme formu na tortu o priemere 200 mm (malú).

Položíme ju na lístkové cesto, orežeme zvonku a ešte asi 1 cm naviac (pri pečené sa zrazí.)

Potom vyrežeme druhé koleso. Cesto nebude stačiť na úplne celý kruh. Prilepíme k nemu zvyšky – odrezky a vytvorte tak druhý kruh. Oba poprepichujme vidličkou a upečieme na papieri na pečenie na plechu do ružova. Necháme vychladiť.

Medzitým necháme odkvapkať višne. Trochu šťavy odložíme.

Z 200 ml šťavy a 20 g Zlatého klasu uvaríme puding, môžeme ho pocukrovať trochou cukru resp. vanilkovým cukrom. Do horúceho pridáme višne, jemne premiešame. Na ten nalepený kruh lístkového cesta natrieme tenkú vrstvu ríbezľového džemu a dáme okolo neho tortovú formu. Necháme vychladiť.

Želatínu necháme nabobtnať v troche studenej vody.

Šľahačku vyšľaháme s práškovým cukrom.

V kastróliku zohrejeme trochu višňovej šťavy, rozpustíme v nej želatínu a zamiešame ju so šľahačky. Vylejeme na višne do formy.

Pekné koleso z lístkového cesta potrieme zmesou práškového cukru a trošky šťavy z višní (alebo tiež len ríbezľovým džemom). Nakrájame na 6-8 kúskov a opatrne ich poukladáme na tortu.

Necháme vychladiť a podávame.