You are currently viewing Orechový závin z troch druhov orechov| Zuzana Machová

Orechový závin z troch druhov orechov| Zuzana Machová

Koľko to trvá 2 a pol hodina, z toho hodinu kysnutie cesta.

Čo potrebujeme

Na cesto

500 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia

200 g vlažného mlieka

30 g kryštálového cukru

poriadnu štipku soli

60 g masla

2 žĺtky

Na plnku

200 g mletých vlašských orechov

100 g mletých lieskových orechov

100 g mletých mandlí

50 g strúhanky

60 g masla

pol lyžičky škorice

3 rozdrvené klinčeky

100 g kryštálového cukru

šprc rumu

150 ml horúceho mlieka

2 bielka

Na potretie 1 žĺtok

Ako na to

Cesto spravíme tak, že nasypeme múku do misy, v prostriedku vyhĺbime jamku, zasypeme trochou cukru a polovicou mlieka. Do tohoto rozprpleme droždie, zakryjeme, počkáme 15 minút.

Maslo vyšľaháme so zvyškom cukru, soľou a žĺtkami. Zalejeme zvyškom mlieka, prešľaháme a vylejeme do misy s kvasnicami a vymiesime hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu nakysnúť.

Plnku spravíme tak, že na suchej panvici trochu opražíme orechy a strúhanku, dodáme trochu cukru, škoricu, klinčeky, rum a mlieko. Zamiešame, odstavíme.

Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru, jemne zapracujeme do orechoveej plnky.

Cesto premiesime, aby praskli zbytočné bubliny, vyvaľkáme ho na obdĺžnik cca 40×30 a pekne rovnomerne naň natrieme orechovú plnku. Zrolujeme, okraje uzatvoríme, dáme opatrne na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom alebo rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút.