- NOVINKY – ZMESI
- Bezlepkové zmesi
- Grilovanie
- Valentínske darčeky
- Zmesi na pečenie v dóze
- Zmesi na pečenie v sáčku
- Výhodné sety
- Veľká noc
- Školské pečenie
- Posypy, košíčky, karamel
- Zmesi na pečenie koláčov
- Zmesi na pečenie chleba
- Zmesi na pečenie brownies
- Zmesi na pečenie cookies
- Zmesi na pečenie muffinov
- Zmesi na pečenie bábovky
Makovníky a orechovníky

Koľko to trvá
Práca hodinu, kysnutie celú noc, pečenie 20-30 minút
Čo potrebujeme na dva záviny
Cesto
300 g polohrubej múky
50 g práškového cukru
50 g masla
150 ml mlieka
1 vaječný žĺtok
1/2 kocky droždia
štipku soli
Maková plnka
150 g mletého maku
80 ml mlieka
75 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
Orechová plnka
150 g mletých orechov
70 ml mlieka
75 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
Ako sa to robí
Do misy dáme múku a soľ. V strede vyhĺbime jamku, do nej nalejeme teplé mlieko, zasypeme cukrom a rozdrobíme droždie.
Necháme pracovať 15 minút. Začneme hniesť ručným hnietačom s hákmi. Pridáme žĺtok, mäkké maslo a vypracujeme vláčne cesto. Necháme pol hodiny nakysnúť.
Medzitým uvaríme plnky a necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme a naplníme vychladnutými plnkami. Zavinieme. Záviny položíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke cez noc.
Pred pečením potrieme žĺtkom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.
Tip
Koláče nemusíme nechať kysnúť cez noc. Stačí 15 minút po zavinutí koláčov.
Ak chceme tenučké záviny, spravíme z uvedeného množstva štyri tenšie.