You are currently viewing Vianočný židovský štedrák – floden

Vianočný židovský štedrák – floden

Koľko to trvá

Cca dve hodiny

Čo potrebujeme

600 g hladkej múky

5 vajec (4 do cesta, jedno na potretie)

250 g masla – mäkkého

lyžicu kryštálového cukru

štipku soli

1 sáčok sušeného droždia

Na makovú a orechovú plnku – na každú:

200 g mletého maku/ mletých orechov

100 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

200 ml mlieka

Na jablkovú plnku

5-6 jabĺk ošúpaných, nastrúhaných

1 škoricový a jeden vanilkový cukor

Ako na to

Do misy dáme múku, cukor, soľ a droždie, 4 vajcia a premiešame. Pridáme mäkké maslo a vypracujeme cesto.

Rozdelíme ho na 4 rovnaké diely a prikryté dáme na hodinu do chladničky.

Plnky

Na panvicu dáme mlieko, cukor a vanilkový cukor. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prodáme mak/orechy a povaríme.

Necháme vychladiť.

Na jablkovú plnku postrúhame ošúpané jablká a premiešame ich so škoricovým a vanilkovým cukrom.

Cesto vyberieme a vyvaľkáme 4 tenké pláty. 3 upečieme na 180 stupňov na plechu vystlanom papierom na pečenie do ružova. Predtým ich poprepichujeme vidličkou.

Hlboký plech vymastíme, na dno položíme jeden upečený plát, naň jablkovú plnku, druhý upečený plát, makovú plnku, tretí upečený plát, orechovú plnku a surový plát. Ten potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprepichujeme a upečieme na 180 stupňov doružova.

Necháme vychladiť a podávame.

Koláč je úžasný na druhý deň.

Výborný je aj s tvarohovou plnkou alebo so slivkovým lekvárom.