Koľko to trvá
Asi 3 a pol hodiny aj s pečením
Čo potrebujeme na 4-6 porcií
1-2 horné morčacie stehná s kosťou – podľa veľkosti.
500 g šalotky
Veľkú hrsť malých paradajok (3-4 veľké)
Soľ, korenie, bobkový list, olej na opečenie
Smotanu
Ako na to
Trúbu zapneme na najvyšší stupeň.
Mäso umyjeme, osušíme, posolíme, pokoreníme
Z oboch strán opražíme na oleji. Vyberieme na tanier.
Šalotku a paradajky nakrájame na väčšie kúsky. Šakotku opečieme vo výpeku, pridáme paradajky, posolíme, pokoreníme, popražíme.
Dáme do pekáča, navrch položíme mäso, bobkový list, polejeme šťavou, čo vytiekla z mäsa.
Pekáč zakryjeme, dáme do vyhriatej trúby, teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme 3 hodiny.
Poslednú polhodinu môžeme vrchnák odokryť.
Mäso vyberieme, šalotku a paradajkami prepasírujeme cez sito na panvicu, trochu do želanej hustoty. Vypneme horák. Prilejeme cca 100 ml smotany, premiešame. Touto omáčkou polievame mäso na tanieri.
Podávame s bagetou, zemiakmi alebo ryžou.