Koľko to trvá
Cca 2 hodiny aj s kysnutím
Čo potrebujeme
400 g múky hladkej
1 polovicu kocky čerstvého droždia alebo sáčok sušeného
40 g práškového cukru cukru
Nastrúhanú kôru z citróna
1 vanilkový cukor
140 ml vlažného mlieka
250 g roztopeného masla
2 žĺtky
1 štipku soli (trochu väčšiu)
Plnka
2 bielka
120 g práškového cukru
150 g pomletých orechov
Ako na to
Múku a práškový cukor dáme do misy, pridáme so, vanilkový cukor, kôru z umytého, vydrhnutého citróna. Premiešame. Droždie rozpustíme v troche mlieka a pridáme do múky spolu so žĺtkami, zvyšným mliekom a maslom. Vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
Cesto premiesime, rozdelíme na dve polovice. Obidve vyvaľkáme na približné obdĺžniky cca 15×90 cm.
Bielka vyšľaháme s cukrom na hustý sneh. Sneh rozotrieme na obe cestá, posypeme orechami a opatrne pozdĺžne zatočíme.
Vykrajujeme polmesiačiky, tie ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme na 180 stupňov.
Rohlíčky skladujeme v uzatvorenej nádobe. Keďže obsahujú veľa masla, dlho vydržia.