Pečený čaj je úžasný zimný nápoj. Rozvonia celý dom, chutí a je zdravý.
Koľko to trvá
Hodinu
Ako sa to robí
100 g hrozienok namočíme do rumu na niekoľko hodín.
Nakrájame na malé kúsky ľubovoľné ovocie, čerstvé, sušené, alebo mrazené. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, čučoriedky nekrájame.
Dáme do misy, posypeme cukrom (podľa sladkosti ovocia, stačí pár lyžičiek), lyžičkou škorice, drvenými, alebo celými klinčekmi, môžete pridať aj med a štamprlík rumu. Zamiešame, vylejeme na plech a pečieme pri 200 stupňoch cca 45 minút. Dáme do pohárov, otočíme dnom hore a necháme vychladnúť.
Čaj sa vypije a ovocie sa zje lyžičkou.
Na jednu šálku dáme 1-2 lyžice zmesi.
Finta
Pozor na cukor! V receptoch je aj 1:1, alebo 1:3. Netreba. Na jedno kilo ovocia stačia 2-3 lyžice. Druh ovocia laďte s príležitosťou. V zime viac škoricové, v lete ríbezľové, broskyňové, marhuľové… Dobrý je aj studený.
Nákupný zoznam
Rôzne ovocie: hrozienka, pomaranče, citróny, grapefruity, slivky, jablká, hrušky, ríbezle, maliny… Vhodné je čerstvé, sušené, aj mrazené. Cukor, med, škorica, 3-4 klinčeky, rum.