Výborné. Nielen na fašiangy.
Koľko to trvá
Cca 90 minút aj s kysnutím
Čo potrebujeme na cca 15 kúskov
20 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
500 g čerstvej kvalitnej hladkej múky
40 g kryštálového cukru
4 žĺtka
40 g zmäknutého masla
1/2 lyžičky soli
2 cl rumu
Olej na 3 prsty na smaženie
práškový cukor na posypanie, džem na dochutenie
Ako na to
V mlieku a cukre necháme nakysnúť droždie, najlepšie v jamke vytvorenej v mise s múkou. Pridáme ostatné suroviny, maslo nakoniec. Vypracujeme hladké cesto. Prikryté necháme vykysnúť na dvojnásobok veľkosti, premiesime, necháme ešte chvíľku dokysnúť. Na pomúčenej doske jemne vyvaľkáme na asi centimeter hrubý štvorec. Nakrájame štvorčeky o veľkosti cca 7 c, a v strede každého vyrežeme dve ryhy.
Smažíme z oboch strán dozlata na oleji, v panvici musí byť na 3 prsty oleja.
Vyberieme, necháme odkvapkať na papierových obrúskoch, posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom, karamelom, nutelou, čokoládou…. ako si prajeme.