You are currently viewing Šišky “štanglové” | Zuzana Machová

Šišky “štanglové” | Zuzana Machová

Výborné. Nielen na fašiangy.

Koľko to trvá

Cca 90 minút aj s kysnutím

Čo potrebujeme na cca 15 kúskov

20 g čerstvého droždia

250 ml vlažného mlieka

500 g čerstvej kvalitnej hladkej múky

40 g kryštálového cukru

4 žĺtka

40 g zmäknutého masla

1/2 lyžičky soli

2 cl rumu

Olej na 3 prsty na smaženie

práškový cukor na posypanie, džem na dochutenie

Ako na to

V mlieku a cukre necháme nakysnúť droždie, najlepšie v jamke vytvorenej v mise s múkou. Pridáme ostatné suroviny, maslo nakoniec. Vypracujeme hladké cesto. Prikryté necháme vykysnúť na dvojnásobok veľkosti, premiesime, necháme ešte chvíľku dokysnúť. Na pomúčenej doske jemne vyvaľkáme na asi centimeter hrubý štvorec. Nakrájame štvorčeky o veľkosti cca 7 c, a v strede každého vyrežeme dve ryhy.

Smažíme z oboch strán dozlata na oleji, v panvici musí byť na 3 prsty oleja.

Vyberieme, necháme odkvapkať na papierových obrúskoch, posypeme práškovým cukrom a podávame s džemom, karamelom, nutelou, čokoládou…. ako si prajeme.