Knedličky – gule so slivkovým ragú

Jemné knedličky s báječnou slivkovou omáčkou. Luxusný dezert.

Kolko to trvá

Varenie zemiakov pol hodinu, ostatné asi hodinu.

Ako sa to robí

Zemiaky uvaríme v šupe. Necháme trochu vychladiť, ošúpeme, prepasírujeme, alebo jemne nastrúhame. Zmiešame s 3žĺtkami, detskou krupicou, roztopeným maslom, štipkou soli a muškátorvého orecha. Vytvoríme hladké cesto, necháme ho trochu  odpočinúť.

Medzitým dáme variť vodu vo veľkom hrnci na knedličky.

Slivkové ragú spravíme tak, že slivky umyjeme a rozpolíme, alebo rozštvrtíme. Cukor necháme v hrnci do zlata skaramelizovať, potom ho zalejeme vodou a necháme pomaly variť, kým sa nerozpustí všetok karamel. Pridáme slivky, vanilkový cukor a 2 tyčinky škorice, alebo len škoricový cukor. Povaríme asi 3-5 minút. pozor, aby sa nám slivky nerozvarili. Škrob zmiešame v miske so studenou vodou dohladka a vylejeme na ragú. Premiešame. Ragú sa nám tým krásne spojí. Odstavíme. Škoricu vyberieme.

Teraz si dáme do panvice maslo. Roztopíme, opražíme v ňom strúhanku, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou a odstavíme.

Z cesta vytvoríme rovnaké gule o veľkosti golfovej loptičky. Asi 50 gramové. Pomáhame si múkou. Vyjde nám asi 12 kúskov.

Vkladáme ich do vriacej vody s lyžičkou soli. Necháme ich pomaly variť 13-15 minút, aby sa dobre prevarili aj vo vnútri.

Raz ich veľmi opatrne odlepíme od dna hrnca.

Nakoniec gule vyberieme dierkovanou varechou, vložíme ich do strúhanky, celé ich obalíme.

Na tanier dáme najprv ragú, potom gule, posypeme strúhankou a práškovým cukrom.

Nákupný zoznam

Na gule: 900 g sypkých zemiakov, 3 žĺtka, 75 g detskej krupice, 50 g roztopeného masla, soľ, mletý muškátový orech, múka na vypracovanie gulí.

Na ragú: 500 g sliviek, 50 g kryštálového cukru, 300 ml vody, vanilkový cukor, 2 tyčinky škorice, alebo škoricový cukor, lyžica škrobu.

Na posýpku: 100 g masla, 80 g strúhanky, 2% dg cukru, 1 vanilkový cukor, pol lyžičky škorice, práškový cukor na posypanie.

 

 

 

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!