Mimoriadne lahodá klasická polievka s vajíčkom poteší najmä v zime.
Koľko to trvá
40 minút
Čo potrebujeme na 4 porcie
1 liter vývaru
3 zemiaky
veľkú hrsť sušených hríbov, alebo 250 g šampňónov, najlepšie hnedých
80 g masla
2 lyžice hladkej múky
1 smotana,alebo šľahačku
kôpor
1 lyžicu octu
soľ
na ozdobu pažítku, alebo petržlen
4 čerstvé vajcia
Ako na to
V hrnci roztopíme maslo – nepripálime. Zasypeme hladkou múkou, spravíme bielu zásmažku. Nepripálime. Zalejeme teplým vývarom, alebo vodou.
Roztrepeme hrčky a necháme dobre prevariť. Zemiaky nakrájame na kocky, dáme do polievky, pridáme hrsť sušených namočených a vyžmýkaných hríbov. Ak nemáte sušené, použite čerstvé, ktoré predtým opražíte na masle, môžete aj v hrnci, kde varíte polievku. (Dajte maslo, hríby, potom múku a vývar. Potom zemiaky).
Povaríme asi 15 minút. Pridáme smotanu a kôpor. Dochutíme soľou a lyžicou octa. Hotovo. Keď nalejeme smotanu varte už len minútu.
Stratené vajce
V kastróli necháme zovrieť vodu, stíšime plyn, aby voda nevrela, len bublinkovala. Do žufane opatrne rozbijeme vajce. Žĺtok musí byť vcelku. Opatrne vylejeme do vody a necháme ťahať 3 minúty. Vyberieme, dáme na polievku. Hotovo.
Finta
Niekto dáva do vody ocot, či soľ. Netreba, nič to nerobí, len dodá vajcu octovú chuť. A ak chcete vajce viac vcelku, pred vložením do vody vodu roztočte a vajce vlejte do stredu víru.