Pečené kurča šťavnaté

Stačí jedna finta a kurča je šťavnaté a chutné.

Koľko to trvá

2 hodiny

Ako sa to robí

Kurča dobre umyjeme zvonka aj zdnuka, odstránime zvyšky krvi a vnútorností. Odrežeme prebytočnú kožu, tuk, trtol a letky. Posolíme zdnuka aj zvonka.

Zviažeme potravinovou niťou. Nohy aj krídla, aby priliehali tesne k telu.

Pripravíme si marinádu na potieranie: Olej, 3 lyžičky papriky, soľ a 1 pretlačený strúčik cesnaku zamiešame a potrieme prednú časť kurčaťa (tú, kde sú prsia).

Vložíme do pekáča prsami nadol a donatierame celé. Kurča je najlepšie položiť na mriežku, alebo na 4 na polovicu  rozkrojené cibule.

Okolo kurčaťa dáme nakrájanú zeleninu, posolíme, podlejeme vývarom, alebo vodou a pečieme pri 200 stupňoch pol hodiny. Potom kurča otočíme, natrieme ešte raz a dopečieme asi hodinu, hodinu a štvrť. Posledných 10 minút bez vrchnáka.

Nechajme oddýchnuť 10 minút a môžeme podávať.

Finta

Finta je dobré zviazanie kurčaťa. Zabezpečí to šťavnatosť a chuť.

Nákupný zoznam

1 kurča, soľ, sladká červená paprika, cesnak, olej (nie panenský)

Na zeleninovú oblohu: 3 veľké mrkvy, 2 cibule, alebo šalotky, 4-5 strúčikov cesnaku, 250 g šampiňónov, 2 dcl vývaru, alebo vody, soľ

 

 

 

 

Komentáre

Dostávaj moje novinky ako prvá!