- NOVINKY – ZMESI
- Bezlepkové zmesi
- Grilovanie
- Valentínske darčeky
- Zmesi na pečenie v dóze
- Zmesi na pečenie v sáčku
- Výhodné sety
- Veľká noc
- Školské pečenie
- Posypy, košíčky, karamel
- Zmesi na pečenie koláčov
- Zmesi na pečenie chleba
- Zmesi na pečenie brownies
- Zmesi na pečenie cookies
- Zmesi na pečenie muffinov
- Zmesi na pečenie bábovky
Francúzsky krémeš mojej mamky | Zuzana Machová

Koľko to trvá
Príprava cca 60 minút, pečenie 20 minút, chladenie hodinu a viac
Čo potrebujeme na plech cca 40×30 cm
Na spodok
6 vajíčok (rozdelených na žĺtka/bielka)
6 lyžíc kryštálového cukru
6 lyžíc vriacej vody
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
1 lyžicu kakaa
3 lyžice hladkej múky
3 kopcovité lyžice mletých orechov
Na pudingový krém
1 liter mlieka
5 vajec (žĺtka a bielka oddelene)
130 g práškového cukru
120 g škrobu (3 Zlaté klasy)
Na maslový krém
500 ml mlieka
1 Zlatý klas
1 -2 lyžice kakaa
100 g kryštálového cukru
375 g mäkkého masla (nie rozpusteného)
Ako na to
Spodok
Z bielkov a vanilkového cukru vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vriacou vodou (lejeme opatrne počas šľahania)
Pridáme prášok do pečiva, múku, kakao a pomleté orechy. Nakoniec opatrne zapracujeme sneh a vylejeme na vymastený a pomúčený plech (alebo použijete Trennfett).
Upečieme na 160 stupňov. Koláč je upečený, keď je na dotyk pevný.
Pudingový krém:
750 ml mlieka dáme variť, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom. Zvyšné mlieko dobre premiešame so Zlatými klasmi, vlejeme do žĺtkov a tie do mlieka. Intenzívne miešame do zhustnutia a ešte aspoň minútu po vypnutí plynu. Do horúceho pudingu zamiešame sneh a vylejeme na vychladnutý korpus.
Necháme vychladiť.
Maslový krém:
Z mlieka, Zlatého klasu a cukru uvaríme puding. Necháme vychladiť. Potom zašľaháme maslo a kakao a krém natrieme na vychladený pudingový krém.
Na vrch môžeme dať čokoládovú polevu (nie horúcu), alebo len nastrúhanú čokoládu.