Koľko to trvá 2 a pol hodina, z toho hodinu kysnutie cesta.
Čo potrebujeme
Na cesto
500 g hladkej múky
25 g čerstvého droždia
200 g vlažného mlieka
30 g kryštálového cukru
poriadnu štipku soli
60 g masla
2 žĺtky
Na plnku
200 g mletých vlašských orechov
100 g mletých lieskových orechov
100 g mletých mandlí
50 g strúhanky
60 g masla
pol lyžičky škorice
3 rozdrvené klinčeky
100 g kryštálového cukru
šprc rumu
150 ml horúceho mlieka
2 bielka
Na potretie 1 žĺtok
Ako na to
Cesto spravíme tak, že nasypeme múku do misy, v prostriedku vyhĺbime jamku, zasypeme trochou cukru a polovicou mlieka. Do tohoto rozprpleme droždie, zakryjeme, počkáme 15 minút.
Maslo vyšľaháme so zvyškom cukru, soľou a žĺtkami. Zalejeme zvyškom mlieka, prešľaháme a vylejeme do misy s kvasnicami a vymiesime hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme hodinu nakysnúť.
Plnku spravíme tak, že na suchej panvici trochu opražíme orechy a strúhanku, dodáme trochu cukru, škoricu, klinčeky, rum a mlieko. Zamiešame, odstavíme.
Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru, jemne zapracujeme do orechoveej plnky.
Cesto premiesime, aby praskli zbytočné bubliny, vyvaľkáme ho na obdĺžnik cca 40×30 a pekne rovnomerne naň natrieme orechovú plnku. Zrolujeme, okraje uzatvoríme, dáme opatrne na plech, vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom alebo rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút.