Koľko to trvá
S chladením a pečením 1,5 hodiny.
Čo potrebujeme
Na cesto
250 g hladkej múky
125 g masla
60 g práškového cukru
1 vajce
štipku soli
1 vanilkový cukor
múku na posypanie dosky, prípadne zahustenie cesta
Na plnku
3 vajcia
80 g práškového cukru (ja dávam 50g)
150 g pomletých orechov
12 lyžice medu (ja nedávam)
šťavu z jedného citróna
štipku soli
Na vrch
500 g sliviek (vynikajúce je to aj s jablkami)
1 žĺtok zmiešaný s trochou mlieka
škoricový cukor
Ako na to
Na dosku dáme múku, cukor, soľ a studené maslo, najlepšie nakrájané na kúsky a vytvoríme mrvenicu. Pridáme vajce, rýchlo spracujeme cesto a uložíme ho na pol hodinu – hodinu do chladničky.
Na orechovú plnku oddelíme vajcia. Žĺtky zmiešame s cukrom do peny, pridáme orechy, citrónovú šťavu, soľ a eventuálne med.
Bielky vyšľaháme s trochou soli a zmiešame s orechovou masou.
Cesto vyberieme, vyvaľkáme na papieri na pečenie do okrúhla. Na spodok rozotrieme orechovú masu – cca 5 cm od okraja. Na vrch naukladáme rozštvrtené slivky (alebo plátky jabĺk), posypeme škoricovým cukrom a okraje založíme. Okraje potrieme žĺtkom s mliekom, galetku spolu s papierom opatrne prešuchmene na plech a pečieme na 180 stupňov cca 20 – 30 minút.