Koľko to trvá
Najmenej dve hodiny
Čo potrebujeme
Na 2 piškótové cestá: biele a čierne:
10 vajec (rozdelených na žĺtka/bielka)
6-8 lyžíc kryštálového cukru
6 lyžíc vriacej vody
Cca 7-8 lyžíc hladkej múky
1 lyžicu kakaa
1 prášok do pečiva
Na pudingový krém
6 vajec
300 g kryštálového cukru (ja dávam 100 g)
1 Zlatý klas (alebo 80 g škrobu)
600 ml mlieka
Vanilkový cukor alebo dreň z jedného vanilkového cukru
Na rumový sirup
100 g kryštálového cukru
1 dl rumu
2 dl vody
Čokoládová poleva
1 horká čokoláda
1 lyžica masla
Okrem toho
100 g nahrubo nasekaných orechov
Hrsť hrozienok namočených v rume
Ako na to
Piškóty
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh so štipkou soli
Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, po lyžičkách pridávame do šľahania vriacu vodu. Pridáme prášok do pečiva a po lyžiciach múku. Opatrne zmiešame, nakoniec zmiešame so snehom.
Polovicu rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Upečieme na 160 stupňov doružova.
Do druhej polovice opatrne zamiešame kakao a tiež rozprestrieme na plech s papierom a upečieme. Necháme vychladiť.
Sirup
Vodu s rumom a cukrom pomaly varíme do hustoty sirupu.
Krém
Mlieko dáme variť s vanilkovým cukrom (alebo dreňou z lusku). Žĺtky s cukrom a pudingovým práškom vymiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Žĺtkovú masu primiešame za neustáleho miešania do mlieka a uvaríme. Do horúceho opatrne zamiešame sneh z bielkov.
Na plech alebo do podobnej nádoby dáme polovicu svetlej piškóty, pokvapkáme sirupom, potrieme časťou pudingového krému, posypeme orechami, hrozienkami, prikryjeme polovicou tmavej piškóty, pokvapkáme sirupom, potrieme krémom, orechy, hrozienka, svetlý piškót, sirup, krém, orechy, hrozienka, tmavý piškót, sirup, zvyšok krému, zvyšok orechov.
Koláč dáme na pár hodín do chladničky a podávame poliate čokoládovou polevou (čokoláda roztopená vo vodnom kúpeli s maslom) a šľahačkou.
Na tanier naberáme halušky lyžicou.