You are currently viewing Somloi halušky| Zuzana Machová

Somloi halušky| Zuzana Machová

Koľko to trvá

Najmenej dve hodiny

Čo potrebujeme

Na 2 piškótové cestá: biele a čierne:

10 vajec (rozdelených na žĺtka/bielka)

6-8 lyžíc kryštálového cukru

6 lyžíc vriacej vody

Cca 7-8 lyžíc hladkej múky

1 lyžicu kakaa

1 prášok do pečiva

Na pudingový krém

6 vajec

300 g kryštálového cukru (ja dávam 100 g)

1 Zlatý klas (alebo 80 g škrobu)

600 ml mlieka

Vanilkový cukor alebo dreň z jedného vanilkového cukru

Na rumový sirup

100 g kryštálového cukru

1 dl rumu

2 dl vody

Čokoládová poleva

1 horká čokoláda

1 lyžica masla

Okrem toho

100 g nahrubo nasekaných orechov

Hrsť hrozienok namočených v rume

Ako na to

Piškóty

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh so štipkou soli

Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, po lyžičkách pridávame do šľahania vriacu vodu. Pridáme prášok do pečiva a po lyžiciach múku. Opatrne zmiešame, nakoniec zmiešame so snehom.

Polovicu rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Upečieme na 160 stupňov doružova.

Do druhej polovice opatrne zamiešame kakao a tiež rozprestrieme na plech s papierom a upečieme. Necháme vychladiť.

Sirup

Vodu s rumom a cukrom pomaly varíme do hustoty sirupu.

Krém

Mlieko dáme variť s vanilkovým cukrom (alebo dreňou z lusku). Žĺtky s cukrom a pudingovým práškom vymiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.

Žĺtkovú masu primiešame za neustáleho miešania do mlieka a uvaríme. Do horúceho opatrne zamiešame sneh z bielkov.

Na plech alebo do podobnej nádoby dáme polovicu svetlej piškóty, pokvapkáme sirupom, potrieme časťou pudingového krému, posypeme orechami, hrozienkami, prikryjeme polovicou tmavej piškóty, pokvapkáme sirupom, potrieme krémom, orechy, hrozienka, svetlý piškót, sirup, krém, orechy, hrozienka, tmavý piškót, sirup, zvyšok krému, zvyšok orechov.

Koláč dáme na pár hodín do chladničky a podávame poliate čokoládovou polevou (čokoláda roztopená vo vodnom kúpeli s maslom) a šľahačkou.

Na tanier naberáme halušky lyžicou.