Ľahká ako obláčik.
Čo potrebujeme
Na veniec:
5 bielkov
1 lyžicu studenej vody
300 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok do pečiva
1 lyžicu jablčného octa
Na plnku
2 šľahačky 40%
šťavu z jedného citróna
350 g jahôd
2 lyžice kryštálového cukru
štamprlík portského vína
Ako na to
Trúbu vyhrejeme na 100 stupňov.
Bielky vyšľaháme tak do polovice tuhosti. Počas šľahania pridáme lyžicu vody, postupne cukor, prášok do pečiva a jablčný ocot. Masa musí byť tuhá, snehovo biela a lesklá.
Lyžicou ju ukladáme v tvare venca na plech vystlaný papierom na pečenie. Hore urobíme lyžicou priehlbinku, aby sa nám tam pekne zmestila šľahačka.
Dáme to trúby vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme 90 minút. NEOTVÁRAME. Vypneme a necháme vychladiť, najlepšie cez noc.
Jahody umyjeme, usušíme. Nakrájame na menšie kúsky. Asi 50 g uvaríme s cukrom, citrónovou šťavou a portským, necháme vychladiť.
Na veniec dáme vyšľahanú šľahačku, na ňu kúsky jahôd, polejeme jahodovou zmesou a ozdobíme mätovými lístkami.