Jedlá s mäsom, Všetky recepty, Jedlá zo zeleniny, Deti

Zeleninový kuskus a šťavnaté kuracie špízy

Zeleninový kuskus a šťavnaté kuracie špízy

Koľko to trvá: cca 35 minút

Čo potrebujeme (4 porcie)

1 menšia cuketa
1 malý baklažán
2 mrkvy
2 mladé cibuľky
1 paprika
7 cherry paradajok alebo 2 väčšie
2 strúčiky cesnaku
150 g kuskusu
160 ml zeleninového vývaru alebo vody
olej na vyprážanie
soľ a čierne korenie
olivový olej
Na kura:
650g kuracích pŕs
50 g masla
olej na vyprážanie
100ml vývaru
drevené alebo kovové špízy
Fat Brothers korenie na kura (pálivé alebo nepálivé pre deti), výborná je aj pálivá Jamajka

Ako na to:

Najprv dôkladne umyte cuketu a ošúpte mrkvu a nastrúhajte ich na tenké plátky.
Umyte a očistite mladú cibuľku a nakrájajte ju na tenké plátky. Umyte papriku, prekrojte ju, odstráňte jadrovník a nakrájajte na malé kocky. Umyte a nakrájajte tiež na malé kocky aj baklažán.Nakoniec umyte a prekrojte na polovice paradajky.
Na vysokej panvici rozohrejte olej a krátko orestujte plátky cukety a mrkvy, cibuľku, baklažán a nakrájanú papriku.
Ošúpte cesnak a pretlačte ho do panvice so zeleninou, potom dochuťte soľou a korením, môžete pridať aj čerstvý rozmarín zo záhradky.
Na kuskus najskôr zmiešajte zeleninový vývar so soľou a olivovým olejom v hrnci a priveďte do varu. Potom hrniec odstavte z ohňa, vmiešajte kuskus a nechajte ho prikrytý napučať asi 3-5 minút.
Nakoniec pridajte paradajky k zvyšnej zelenine a krátko zohrejte. Horúci kuskus premiešajte vidličkou, vmiešajte ho do zeleniny a kuskus so zeleninou ihneď podávajte. Pokvapkajte ho ešte olivovým olejom.

Kuracie prsia nakrájajte na tenké plátky a napichujte na špízy. Trošku posoľte, posypte korením. Opečte na rozpálenom oleji pomaly, aby bolo mäso prepečené. Chvíľu pred dokončením pridajte maslo nakrájané na kocky, keď sa roztopí, podlejte mäso vývarom. Podávajte so zeleninovým kuskusom.
Dobrú chuť!