You are currently viewing Zemiakové gule so slivkovým ragú

Zemiakové gule so slivkovým ragú

Jemné knedličky s báječnou slivkovým ragú. Luxusný dezert.

Koľko to trvá

Varenie zemiakov pol hodinu, ostatné asi hodinu.

Čo potrebujeme na 4-6 porcií

Na gule

900 g sypkých zemiakov

3 žĺtky

75 g detskej krupice

50 g roztopeného masla

soľ

mletý muškátový orech

múka na vypracovanie gulí.

Na ragú

500 g sliviek

50 g kryštálového cukru

300 ml vody

vanilkový cukor

2 tyčinky škorice

lyžicu škrobu

Na posýpku

100 g masla

80 g strúhanky, 20 g cukru

1 vanilkový cukor

pol lyžičky škorice

práškový cukor na posypanie

Ako sa to robí

Zemiaky uvaríme v šupe. Necháme trochu vychladiť, ošúpeme, prepasírujeme, alebo jemne nastrúhame. Zmiešame s 3 žĺtkami, detskou krupicou, roztopeným maslom, štipkou soli a muškátového orecha. Vytvoríme hladké cesto, necháme ho trochu  odpočinúť.

Medzitým dáme variť vodu vo veľkom hrnci.

Slivkové ragú spravíme tak, že slivky umyjeme a rozpolíme, alebo rozštvrtíme. Cukor necháme v hrnci do zlata skaramelizovať, potom ho zalejeme vodou a necháme pomaly variť, kým sa nerozpustí všetok karamel. Pridáme slivky, vanilkový cukor a 2 tyčinky škorice. Povaríme asi 3-5 minút. Pozor, aby sa nám slivky nerozvarili. Škrob zmiešame v miske so studenou vodou dohladka a vylejeme na ragú. Premiešame. Ragú sa nám tým krásne spojí. Odstavíme. Škoricu vyberieme.

Teraz si dáme do panvice maslo. Roztopíme, opražíme v ňom strúhanku, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou a odstavíme.

Z cesta vytvoríme rovnaké gule o veľkosti golfovej loptičky. Asi 50 gramové. Pomáhame si múkou. Vyjde nám asi 12 kúskov.

Vkladáme ich do vriacej vody s lyžičkou soli. Necháme ich pomaly variť 13-15 minút, aby sa dobre prevarili aj vo vnútri.

Ak sa prilepia o dno, veľmi opatrne ich odlepíme.

Nakoniec gule vyberieme dierkovanou varechou, vložíme ich do strúhanky, celé ich obalíme.

Na tanier dáme najprv ragú, potom gule, posypeme strúhankou a práškovým cukrom.