Koľko to trvá
Príprava cca 30 minút, chladenie hodinu a viac
Čo potrebujeme na plech cca 20×30 cm
- 1 lístkové cesto
- 300 ml mlieka
- 20 g Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukor
- 150 g kryštálového cukru (ja dávam 80-100 g)
- 2 žĺtka
- 3 šľahačky (najlepšie 40%)
- 8 plátkov želatíny
- 400 g jahôd
- práškový cukor na posypanie
Ako na to
Lístkové cesto rozrežeme na polovice, vyvaľkáme. Jednu polovicu upečieme na otočenom plechu a druhú normálne v plechu. Necháme vychladiť.
Do kastróla dáme mlieko, vanilkový cukor, kryštálový cukor, pudingový prášok a 2 žĺtka. Uvaríme puding.
Medzitým necháme v studenej vode napučať želatínu. Keď je napučaná, zlejeme vodu a na miernom plameni roztopíme. Vmiešame do horúceho pudingu a necháme vychladiť zakryté fóliou.
Šľahačky dotuha vyšľaháme, zmiešame opatrne s vychladeným pudingom.
Do plechu s upečeným lístkovým cestom nalejeme polovicu krému. Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kúsky. Posypeme nimi krém a na ne nalejeme zvyšný krém. Lístkové cesto, čo sme piekli na opačnom plechu, nakrájame na kocky veľké ako krémeš. Poukladáme na koláč. Necháme vychladiť a stuhnúť. Posypeme práškovým cukrom, dokrojíme, podávame.