You are currently viewing Kysnuté maslové žemličky – babkine šúľky | Zuzana Machová

Kysnuté maslové žemličky – babkine šúľky | Zuzana Machová

Koľko to trvá

Cca 2 hodiny aj s kysnutím

Čo potrebujeme

650 g hladkej múky

2 vajcia

35 g čerstvého droždia

400 ml vlažného mlieka

štipku soli

80 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

150 g mäkkého masla

50 ml oleja

môžu byť hrozienka namočené v rume – cca 6 hrstí

3 škoricové cukry

lyžicu roztopeného masla na potieranie

Ako na to

Do misy dáme múku, v strede urobíme jamku, vsypeme cukor a vanilkový cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme mliekom, necháme cca 15 minút nažiť. Pridáme vajcia, soľ.

Začneme miesiť. Keď je všetka múka vlhká, pridávame maslo a olej. Vypracujeme hladké cesto, necháme vykysnúť asi hodinu.

Na doske rozkrájame na 12 (alebo 24) kúskov, z každého vyrobíme bochník, vyvaľkáme, posypeme hrozienkami, zatočíme, dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme na 180 stupňov.

Hneď po upečení zahorúca každý šúľok potrieme maslom a vyvaľkáme v škoricovom cukre.

Podávame z džemom, alebo namočené v káve či kakau.