Koľko to trvá
S chladením do dvoch hodín
Čo potrebujeme
Na cesto
200 g zmäknutého masla
60 g práškového cukru
6 vajec
Kôru a šťavu z jedného citróna
2 lyžice rumu
200 g mletého maku (bez príchute)
130 g mletých orechov
štipku soli
170 g kryštálového cukru
Na polevu
5-6 lyžíc tekutého ríbezľového džemu
100 g práškového cukru
3-4 lyžice práškového cukru
Ako na to
Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Vajcia rozdelíme, do maslovo-cukrovej zmesi postupne zašľaháme žĺtka, citrónovú kôru a šťavu, rum, orechy a mak. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh, postupne pridávame kryštálový cukor. Šľaháme, kým nie je sneh veľmi tuhý. Opatrne do neho zamiešame makovo-orechovú masu. Vylejeme do tortovej formy alebo na menší plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 180 stupňov cca 20-30 minút.
Necháme trochu vychladnúť. Ríbezľový džem roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. Natierame na koláč. Džem sa krásne vsiakne.
Z citrónovej šťavy a práškového cukru vyšľaháme polevu. Natierame ju na koláč. My sme ju použili na ozdobu ako pavučinu na haloween.