Najlepšia na svete aj bez smotany a múky
Koľko to trvá
30 minút
Čo potrebujeme na 4 porcie
Cca 500-600 g čerstvých zrelých paradajok (aj viac)
1 cibuľu
1 lyžicu masla
4 strúčiky cesnaku
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 liter vývaru, alebo vody
soľ
korenie, tymián, oregano, bazalka
balzamikový ocot
lyžicu cukru
parmezán
Ako na to
Zrelé paradajky umyjeme, osušíme a rozkrojíme na polovice. Dáme ich na poolejovaný plech rezom hore. Posolíme, okoreníme bylinkami, pokvapkáme olivovým olejom. Medzi ne dáme neolúpaný cesnak. Pootáčame rezom dolu a pečieme pri 200 stupňoch, kým sa neupečú.
Do hrnca dáme maslo, roztopíme, vhodíme nakrájanú cibuľu, opražíme. Pridáme lyžicu paradajkového pretlaku, balzamikový ocot, soľ, trochu cukru, upečené paradajky a vytlačený cesnak. Zalejeme vývarom.
Povaríme 10 minút, zmixujeme, dochutíme, a môžeme podávať.
Na tanieri pridáme nakrájanú bazalku a strúhaný parmezán.
Poznámka: Ak vám vadia zrniečka a kúsky šupky, môžete polievku precediť. Ale je to škoda.
Finta
Ak máte radi jemnejšiu, pridajte do hotovej polievky smotanu.