Koľko to trvá
S pečením asi hodinu a pol – dve hodiny
Čo potrebujeme
Na cesto
200 g hladkej múky
100 g studeného masla
1 žĺtok
2-3 lyžičky vody
Na plnku
250 g slaniny
3 veľké, alebo 6 menších cibúľ
2 póry (bielu časť)
Na zálievku
200 ml mlieka
200 ml smotany
4 celé vajcia
lyžičku soli
100 g syra Gruyere (alebo iného tvrdého syra)
olej, soľ, korenie, rascu, muškátový orech
Ako na to
Cesto spravíme tak, že vypracujeme mrvenicu z múky a studeného masla, pridáme soľ, žĺtok a vodu. Vypracujeme hladké cesto a to uložíme na pol hodinu do chladničky.
Medzitým dáme na veľkú panvicu olej a nakrájanú slaninu. Opražíme. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a na hrubšie pásiky nakrájaný pór. Posolíme, okoreníme korením a rascou a opekáme, kým nie je zelenina takmer hotová.
Cesto vyvaľkáme a dáme na maslom vymastenú zapekaciu misu. Uťapkáme okraje.
Zeleninu so slaninou vysypeme na cesto a zalejeme zálievkou, ktorú spravíme z mlieka, smotany, vajec, nastrúhaného syra, soli, korenia a muškátového orecha.
Pečieme na 180 – 200 stupňov cca hodinu.