Obyčajné jedlo vhodné aj na slávnostný stôl
Koľko to trvá
30 minút max
Čo potrebujeme
240 g masla
300 g hladkej/polohrubej múky
2 vajcia
60 g hnedého cukru
1 vanilkový cukor
300 g hrudkovitého tvarohu
80 g marcipánu
160 g strúhanky
1 škoricový cukor
štipku soli
12-14 sliviek, (môžeme aj marcipán, kockový cukor alebo nugát)
Na krém
500 ml mlieka
1vanilkový cukor
2-3 lyžice kryštálového cukru
3 žĺtka
1 lyžicu Zlatého klasu
Ako na to
Na doske spracujeme múku, vajcia, tvaroh, 80 g mäkkého masla, 40 g cukru, vanilkový cukor, sol, môžete pridať marcipán (nemusíte).
Spracujeme cesto, necháme ho pol hodinu odpočinúť v chladničke. Slivky umyjeme, osušíme, odkôstkujeme. Dovnútra dáme kúsok kockového cukru, marcipánu alebo nugátu.
Cesto rozrežeme na 12-14 kúskov (podľa veľkostoi sliviek), vytvoríme guľu so slivkou uprostred a dáme pomaly variť 10 minút vo veľkom hrnci s vodou. Občas opatrne oddelíme od spodku, aby sa nepripálili.
Medzitým dáme na panvicu zvyšok masla, škoricový a vanilkový cukor a opražíme. Uvarené gule vložíme do panvice a opatrne ich obalíme v škoricovej strúhanke.
Vanilkový krém spravíme tak, že uvaríme vanilkový cukor, cca 2-3 lyžice kryštálového cukru, 3 žĺtky, lyžicu Zlatého klasu na riedky krém.
Polejeme ním hotové gule priamo na tanieri.