Všetky recepty, Jedlá zo zeleniny, Jedlá s mäsom, Deti

Svieže cuketové frikadelky s fetou

Koľko to trvá: cca 45 minút

Čo potrebujeme (14 kusov)

3 cukety (každá cca 200 g)

1 cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 jarná cibuľka

9 PL olivového oleja

4 PL strúhanky

2 stredne veľké vajcia

200 g syra feta

40 g parmezánu

2 vetvičky petržlenovej vňate 

4-5 PL múky V prípade potreby pridajte múku na vymiešanie

podľa chute: ½ zväzku kôpru, 2 vetvičky mäty

Ako na to:

Cuketu umyte, očistite a nahrubo nastrúhajte. Cibuľu a cesnak ošúpte a najemno nakrájajte alebo nasekajte. Jarnú cibuľku umyte, očistite a nasekajte. Na panvici rozohrejte 2 lyžice oleja. Cibuľu a jarnú cibuľku orestujte asi 5 minút, kým nebudú priesvitné. Pridajte cesnak a krátko orestujte. Pridajte cuketu a opekajte asi 5 minút. Vložte do cedníka a nechajte krátko vychladnúť. Zeleninu jemne vyžmýkajte a vložte do veľkej misy.

Pridajte strúhanku a všetko spolu premiešajte. Vyšľahajte vajcia, nadrobte fetu a oboje vmiešajte. Najemno nastrúhajte parmezán a vmiešajte.

Umyte kôpor, petržlenovú vňať a mätu. Bylinky, okrem kôpru a petržlenovej vňate, nadrobno nasekajte. Pridajte k cuketovej zmesi a premiešajte. Dochuťte soľou a korením. Všetko miešajte do hladka. Ak je zmes príliš tekutá, pridajte trochu múky.

Z 1 kopcovitej polievkovej lyžice cuketovej zmesi vytvarujte guľku a mierne ju sploštite (vytvoríte 12 – 16 kusov). Na tanier nasypte múku. Obaľte v nej cuketové guľky a otraste prebytočnú múku. Vo veľkej panvici rozohrejte približne 7 polievkových lyžíc oleja. Smažte guľky, jednu po druhej, približne 4 minúty z každej strany dozlatista. Nechajte scediť na kuchynskom papieri.


Dobrú chuť!