Koľko to trvá
S kysnutím 2 – 2,5 hodiny
Čo potrebujeme na dva plechy vajíčok
Na cesto
500 g hladkej múky
60 g práškového cukru
225 ml vlažného mlieka
polovicu kocky droždia
štipku soli
1 celé vajce
80 g mäkkého masla
Nastrúhanú kôru z jedného citróna
Na plnku
250 g hrudkovitého tvarohu
1 lyžice vaječného koňaku
2 lyžice pudingového prášku vanilkového alebo Zlatého klasu
40g práškového cukru
1 žĺtok (nemusí byť)
Okrem toho
1 veľkú konzervu zaváraných marhúľ
Ako sa to robí
Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a do mliečneho jazierka rozdrobíme 1 kocku droždia. Necháme 15 minút nažiť.
Začneme miesiť. Postupne pridávame štipku soli, celé vajce, mäkké maslo. Nakoniec kôru z citróna.
Vymiesime hladké cesto, poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme 60 minút nakysnúť. V polovici rukou premiesime.
Na plnku zamiešame tvaroh, cukor, pudingový prášok, vaječný koňak, resp. žĺtok.
Cesto vylejeme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na cca 2 cm hrúbku. Vykrajujeme vajíčka, alebo kolieska, ktoré pretiahneme do tvaru vajíčok. Poukladáme na plechy, vystlané papierom na pečenie. Na každý koláčik dáme lyžicu plnky a na ňu polovičku marhule.
Pečieme pri 180 stupňoch doružova.