You are currently viewing Zakrytý jablkový koláč s karamelizovanými jablkami | Zuzana Machová

Zakrytý jablkový koláč s karamelizovanými jablkami | Zuzana Machová

Koľko to trvá 40 minút plus 20 + cca 35 minút pečenie

Čo potrebujeme

Na cesto

  • 300 g špaldovej alebo normálnej hladkej múky
  • 50+20 g nelúpaných pomletých mandlí
  • 100 g práškového cukru (stačí 75 g)
  • 1 lyžičku škorice
  • štipku soli
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 vajce (M)

Na plnku

  • 1,5 kg jabĺk
  • 100 g kryštalového cukru
  • 30 g masla
  • 1 lyžičku škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • šťavu z jedného citróna

Ako na to

  • Toto množstvo je vhodné na formu o priemere 28 cm
  • Suroviny na cesto zmiešame, nakoniec pridáme vajce. Vypracujeme hladké cesto.
  • Rozdelíme ho na 2/3 a 1/3.
  • Formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo len postriekame Trennfettom.
  • 2/3 cesta vyvaľkáme a dáme do formy, aj na okraje. Popicháme vidličkou a upečieme na 180 stupňov do ružova.
  • Jablká ošúpeme a nakrájame na kúsky. Zalejeme ich šťavou z citróna a dobre premiešame.
  • Maslo necháme rozpustiť a zasypeme ich cukrom a vanilkovým cukrom. Necháme skaramelizovať. Keď je karamel tekutý a bledohnedý, vsypeme jablká a miešame. Necháme pomaly dusiť, kým sa karamel nerozpustí. Necháme trochu vychladiť.
  • Jablkovú plnku vylejeme na upečený spodok koláča.
  • Zvyšok cesta vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a položíme na vrch. Okraje pekne zapravíme. Popicháme vidličkou a upečieme.