Na jeden šup spravíme 2 druhy džemov.
Do koláčov a na vianočku.
Koľko to trvá
Celé cca 1 hodinu
Ako sa to robí
3 kg čistej váhy veľmi zrelých, ale pevných marhúľ umyjeme, vykôstkujeme a rozštvrtené dáme do 2 hrncov – Jeden a pol kila do každého. Kôstky sú cca 100 g na kilogram.
Do každého hrnca nasypeme 500 g želírovacieho cukru 3:1 a miešame.
Keď sa začne džem variť, varíme asi 10 minút. Masu v jednom hrnci pomixujeme tyčovým mixérom dohladka.
Urobíme skúšku, či je už džem hotový: Na zmrazený tanierik kvapneme džem. Ten by mal o minútu – dve zhustnúť a zoželírovatieť.
Ak nie, ešte chvíľku povaríme. Podľa mojich skúseností to viac ako 15 minút netrvá.
Vypneme plyn, do každého hrnca dáme šťavu z jedného citróna a do rozmixovaného aj za štamperlík rumu.
Premiešame, naplníme vysterilizované poháre, zatvoríme a otočíme dole hlavou. Necháme tak vychladnúť.
Finta
Ak chcete, môžete ešte vysterilizovať na 90 stupňov 20 minút.
Nákupný zoznam
3,3 kg veľmi zrelých, ale zdravých marhúľ
2 balíky želírovacieho cukru 3:1
2 citróny
rum