Senzačná, plná čokolády, veľmi jednoduchá! Najlepšia je domáca.
Koľko to trvá
Aj s chladením cca 2,5 hodiny
Čo potrebujeme
Na korpus
6 vajec
130 g masla
1 vanilkový cukor
150 g horkej čokolády
110 g práškového cukru
130 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
Na plnku
500 g marhuľovej marmelády, jemnej bez veľkých kúskov.
Na polevu
2 horké čokolády
cca 100 ml slnečnicového oleja
Ako na to
Spravíme si hustý, pevný sneh z bielkov a jedného vanilkového cukru.
Mäkké (nie rozpustené) maslo vymiešame s práškovým cukrom, po jednom vmiešame žĺtky. 150 g horkej čokolády rozpustíme vo vodnm kúpeli. Pozor, aby sa len rozpustila a nebola horúca. Primiešame ju do cesta. Nakoniec pridáme preosiatu hladkú múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Do cesta opatrne zapracujeme sneh a dáme do tortovej formy. Ja používam bez dna, na spodok dám alobal, alebo papier na pečenie, okraje pevne zapracujem, aby cesto nevytieklo.
Pečieme na plechu pri 160 stupňoch 1 hodinu. Torta je hotová, keď je na dotyk pevná a okraje sa jemne oddeľujú od formy.
Necháme vychladnúť, prerežeme napoly.
Obrátime hore nohami, na plát natrieme hrubú vrstvu marhuľovej marmelády, alebo džemu (používajte mixovaný, nie s veľkými kúskami ovocia). Položíme druhý plát a aj vrch a okraje potrieme marmeládou. 2 horké čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli s olejom. Vylejeme na tortu a uhladíme. Ozdobíme ako chceme. Super je aj šľahačka.
Finta
Ak chcete peknú tortu s ostrými okrajmi, obráťte hu hore nohami a ozdobte tak.