You are currently viewing Makovníky a orechovníky

Makovníky a orechovníky

Koľko to trvá

Práca hodinu, kysnutie celú noc, pečenie 20-30 minút

Čo potrebujeme na dva záviny

Cesto

300 g polohrubej múky

50 g práškového cukru

50 g masla

150 ml mlieka

1 vaječný žĺtok

1/2 kocky droždia

štipku soli

Maková plnka

150 g mletého maku

80 ml mlieka

75 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

Orechová plnka

150 g mletých orechov

70 ml mlieka

75 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

Ako sa to robí

Do misy dáme múku a soľ. V strede vyhĺbime jamku, do nej nalejeme teplé mlieko, zasypeme cukrom a rozdrobíme droždie.

Necháme pracovať 15 minút. Začneme hniesť ručným hnietačom s hákmi. Pridáme žĺtok, mäkké maslo a vypracujeme vláčne cesto. Necháme pol hodiny nakysnúť.

Medzitým uvaríme plnky a necháme vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme a naplníme vychladnutými plnkami. Zavinieme. Záviny položíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke cez noc.

Pred pečením potrieme žĺtkom a pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút.

Tip

Koláče nemusíme nechať kysnúť cez noc. Stačí 15 minút po zavinutí koláčov.

Ak chceme tenučké záviny, spravíme z uvedeného množstva štyri tenšie.