Koľko to trvá
Príprava pol hodiny,
pečenie 1 hodinu 40 minút, chladenie hodinu.
Čo potrebujeme
Na tortičky
2 bielka
100 g kryštálového cukru
šťavu z polovice citróna
lyžicu vanilkovej esencie
Na ozdobu
1 šľahačku
drobné ovocie
lístky mäty
Ako sa to robí
Bielka vymiešame do polotuha, postupne pridávame cukor a miešame, kým nie je hmota veľmi hustá a krémová. Trvá to aspoň 20 minút.
Nakoniec varechou zamiešame citrónovú šťavu a vanilku.
Plníme do vrecúška a na papier na pečenie vytlačíme hniezda na dve “poschodia”. Do stredu každého vyhĺbime lyžičkou jamku na šľahačku..
Pečieme pri 100 stupňoch 1 hodinu a 40 minút. Necháme v trúbe vychladnúť. Tortičky plníme vyšľahanou šľahačkou z vrecúška a drobným ovocím. Na každú dáme lístoček mäty.
Ak nechceme, aby tortičky popraskali, miešame bielka najprv na stredný stupeň, aby neboli bubliny vzduchu veľké. Potom cukor primiešavame na najvyššiu rýchlosť. Počas pečenia trúbu neotvárame a necháme tortičky naozaj vychladiť v zatvorenej.