Rýchlo, jednoducho, z jedného plecha. Báječná ryba na Veľký piatok. Nielen.
Koľko to trvá
Asi 40 minút
Čo potrebujeme na 4 porcie
1 filet lososa
1 menšiu brokolicu
2 petržleny
2 veľké mrkvy
200 g šampiónov
500 g malých zemiakov uvarených v šupke
šťavu z jedného citróna
2 lyžice masla
soľ, korenie
4 lyžice majonézy
hrsť petržlenovej vňate
1 lyžicu horčice
1 lyžicu medu
soľ, korenie, citrónovú šťavu na dochutenie
Ako na to
Brokolicu rozdelíme na malé ružičky a povaríme v slanej vode 2 minúty. Zlejeme, prelejeme studenou vodou.
Petržlen a mrkvu očistíme a nakrájame na kúsky. Hríby očistíme a rozkrojíme na polovice, alebo štvrťky (podľa veľkosti). Zemiaky ošúpeme. Nakrájame.
Lososa umyjeme, osušíme, narežeme trikrát naprieč do hĺbky jedného centimetra. Pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme roztopeným maslom, posolíme, pokoreníme.
Dáme na pekáč.
Zeleninu so zemiakmi opečieme na panvici na masle, posolíme, pokoreníme a poukladáme na plech okolo ryby.
Pečieme odokryté asi 20 minút na 225 stupňov.
Podávame s ochutenou majonézou.
Tip
Ak máme malé zemiačky, nechajme ich vcelku, alebo len na polovice. Vyzerá to pekne.