Koľko to trvá
S pečením zemiakov cca 90 minút
Čo potrebujeme
2 veľké zemiaky
0,5 – 1 kg hrubej soli, najlepšie himalájskej
1 mrkvu
1 malú cuketu
1 stopku rapíkatého celeru
100 g kyslej smotany
50 g syra na strúhanie, napríklad čedaru.
soľ, korenie, olej na opečenie
Ako na to
Na dno zapekacej misy vysypeme soľ. Zemiaky umyjeme, usušíme, položíme na soľ, zakryjeme alobalom a pečieme na 200 stupňov do mäkka. Trvá to asi 50 minút – podľa veľkosti zemiakov.
Odokryjeme, necháme trochu vychladnúť. Medzitým na panvici opražíme na kocky nakrájanú zeleninu do polomäkka. Samozrejme, posolenú a okorenenú. Zemiaky rozpolíme, vnútro vydlabeme do misy tak, že necháme cca 1 cm okraj. Zemiaky osolíme, okoreníme muškátovým orechom. Vidličkou popučíme, pridáme zeleninu, zamiešame, pridáme kyslú smotanu, dochutíme a plníme zemiaky. Posypeme strúhaným syrom a odokryté pečieme 10-15 minút na 200 stupňov.