- NOVINKY – ZMESI
- Bezlepkové zmesi
- Grilovanie
- Valentínske darčeky
- Zmesi na pečenie v dóze
- Zmesi na pečenie v sáčku
- Výhodné sety
- Veľká noc
- Školské pečenie
- Posypy, košíčky, karamel
- Zmesi na pečenie koláčov
- Zmesi na pečenie chleba
- Zmesi na pečenie brownies
- Zmesi na pečenie cookies
- Zmesi na pečenie muffinov
- Zmesi na pečenie bábovky
Vianočný židovský štedrák – floden

Koľko to trvá
Cca dve hodiny
Čo potrebujeme
600 g hladkej múky
5 vajec (4 do cesta, jedno na potretie)
250 g masla – mäkkého
lyžicu kryštálového cukru
štipku soli
1 sáčok sušeného droždia
Na makovú a orechovú plnku – na každú:
200 g mletého maku/ mletých orechov
100 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
200 ml mlieka
Na jablkovú plnku
5-6 jabĺk ošúpaných, nastrúhaných
1 škoricový a jeden vanilkový cukor
Ako na to
Do misy dáme múku, cukor, soľ a droždie, 4 vajcia a premiešame. Pridáme mäkké maslo a vypracujeme cesto.
Rozdelíme ho na 4 rovnaké diely a prikryté dáme na hodinu do chladničky.
Plnky
Na panvicu dáme mlieko, cukor a vanilkový cukor. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prodáme mak/orechy a povaríme.
Necháme vychladiť.
Na jablkovú plnku postrúhame ošúpané jablká a premiešame ich so škoricovým a vanilkovým cukrom.
Cesto vyberieme a vyvaľkáme 4 tenké pláty. 3 upečieme na 180 stupňov na plechu vystlanom papierom na pečenie do ružova. Predtým ich poprepichujeme vidličkou.
Hlboký plech vymastíme, na dno položíme jeden upečený plát, naň jablkovú plnku, druhý upečený plát, makovú plnku, tretí upečený plát, orechovú plnku a surový plát. Ten potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprepichujeme a upečieme na 180 stupňov doružova.
Necháme vychladiť a podávame.
Koláč je úžasný na druhý deň.
Výborný je aj s tvarohovou plnkou alebo so slivkovým lekvárom.