Dobrý smotanový koláč!
Koľko to trvá
Spolu asi 2 hodiny
Čo potrebujeme
Na plnku
4 hrušky
250 ml suchého bieleho vína
400 ml vody
1 citrón
50 -75 g kryštálového cukru
Na cesto
100 g masla
200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
1 lyžicu škrobu
3 vajcia
1veľkú a jednu malú kyslú smotanu
1 mliečnu čokoládu
2 horké čokolády
vanilkový cukor
štipka soli
Ako na to
Cesto:
Studené maslo zmiešame s múkou a cukrom, vajíčkom a štipkou soli. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky.
Hrušky ošúpeme a nakrájame na štvrťky. Do hrnca dáme štvrť litra bieleho vína, vodu, šťavu z jedného citróna a 50 – 75 g kryštálového cukru. V tomto sirupe uvaríme hrušky tak, aby neboli rozvarené. Asi 5 minút.
Plnka
Vo vodnom kúpeli roztopíme 1 mliečnu a polovicu horkej čokolády.
V mise dobre zmiešame 1 veľkú a jednu malú kyslú smotanu, roztopenú čokoládu, 1 vanilkový cukor, 2 celé vajcia a lyžicu škrobu.
Cesto položíme do vymastenej formy, nalejeme naň polovicu smotanovej zmesi a na ňu poukladáme odkvapkané hrušky. Dolejeme zvyšok smotany a upečieme na 170 – 180 stupňov asi hodinu.
Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou, ktorú spravíme tak, že vo vodnom kúpeli roztopíme jednu a pol horkej čokolády s 25 gramami masla.