You are currently viewing Hruškový smotanový koláč – cheescake

Hruškový smotanový koláč – cheescake

Dobrý smotanový koláč!

Koľko to trvá

Spolu asi 2 hodiny

Čo potrebujeme

Na plnku

4 hrušky

250 ml suchého bieleho vína

400 ml vody

1 citrón

50 -75 g kryštálového cukru

Na cesto

100 g masla

200 g hladkej múky

50 g práškového cukru

1 lyžicu škrobu

3 vajcia

1veľkú  a jednu malú kyslú smotanu

1 mliečnu čokoládu

2 horké čokolády

vanilkový cukor

štipka soli

Ako na to

Cesto:

Studené maslo zmiešame s múkou a cukrom, vajíčkom a štipkou soli. Vypracujeme cesto a dáme do chladničky.

Hrušky ošúpeme a nakrájame na štvrťky. Do hrnca dáme štvrť litra bieleho vína, vodu, šťavu z jedného citróna a 50 – 75 g kryštálového cukru. V tomto sirupe uvaríme hrušky tak, aby neboli rozvarené. Asi 5 minút.

Plnka

Vo vodnom kúpeli roztopíme 1 mliečnu a polovicu horkej čokolády.

V mise dobre zmiešame 1 veľkú a jednu malú kyslú smotanu, roztopenú čokoládu, 1 vanilkový cukor, 2 celé vajcia a lyžicu škrobu.

Cesto položíme do vymastenej formy, nalejeme naň polovicu smotanovej zmesi a na ňu poukladáme odkvapkané hrušky. Dolejeme zvyšok smotany a upečieme na 170 – 180 stupňov asi hodinu.

Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou, ktorú spravíme tak, že vo vodnom kúpeli roztopíme jednu a pol horkej čokolády s 25 gramami masla.