Koľko to trvá
Príprava asi hodinu, pečenie 45 minút, vychladnutie cez noc.
Čo potrebujeme
Na makovú plnku
100 g mlieka
100 g čerstvo pomletého maku
100 g kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1 lyžicu citrónovej šťavy
Na mandľové cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g pomletých mandlí
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- 120 g masla
- štipku soli
Na tvarohovú plnku
- 200 g šľahačky
- 60 g Zlatého klasu, alebo iného škrobu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 750 g polotučného roztierateľného tvarohu
- 1 citrón – nastrúhanú kôru aj šťavu
- 4 vajcia
Ako na to
Makovú plnku spravíme tak, že všetky suroviny varíme asi 5 minút a necháme vychladnúť.
Cesto
Na doske zamiešame múku, mandle, soľ, cukor a vanilkový cukor. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a spravíme mrvenicu. Pridáme vajce, spracujeme cesto. Dáme na 30 minút do chladničky.
Vyvaľkáme, dáme na vymaslovanú a vymúčenú formu a upečieme do ružova na 180 stupňov. Necháme vychladiť.
Tvarohovú plnku spravíme tak, že do misy dáme šľahačku, vymiešame v nej škrob a postupne pridávame všetky ostatné suroviny. Vylejeme na vychladené cesto, na vrch alebo na spodok dáme mak – napríklad vreckom kruhy – a pečieme na 180 stupňov cca 30 minút. Vypneme trúbu, pootvoríme ju a necháme do rána.
Koláč je výborný so slaným karamelom https://zuzanamachova.sk/produkt/karamel-s-himalajskou-solou/