Dezerty a maškrty, Múčne jedlá

Makový čískejk na mandľovom ceste.

Koľko to trvá

Príprava asi hodinu, pečenie 45 minút, vychladnutie cez noc.

Čo potrebujeme

Na makovú plnku

100 g mlieka

100 g čerstvo pomletého maku

100 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

1 lyžicu citrónovej šťavy

Na mandľové cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g pomletých mandlí
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 120 g masla
  • štipku soli

Na tvarohovú plnku

  • 200 g šľahačky
  • 60 g Zlatého klasu, alebo iného škrobu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 750 g polotučného roztierateľného tvarohu
  • 1 citrón – nastrúhanú kôru aj šťavu
  • 4 vajcia

Ako na to

Makovú plnku spravíme tak, že všetky suroviny varíme asi 5 minút a necháme vychladnúť.

Cesto

Na doske zamiešame múku, mandle, soľ, cukor a vanilkový cukor. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a spravíme mrvenicu. Pridáme vajce, spracujeme cesto. Dáme na 30 minút do chladničky.

Vyvaľkáme, dáme na vymaslovanú a vymúčenú formu a upečieme do ružova na 180 stupňov. Necháme vychladiť.

Tvarohovú plnku spravíme tak, že do misy dáme šľahačku, vymiešame v nej škrob a postupne pridávame všetky ostatné suroviny. Vylejeme na vychladené cesto, na vrch alebo na spodok dáme mak – napríklad vreckom kruhy – a pečieme na 180 stupňov cca 30 minút. Vypneme trúbu, pootvoríme ju a necháme do rána.

Koláč je výborný so slaným karamelom https://zuzanamachova.sk/produkt/karamel-s-himalajskou-solou/