Veľkonočné mazančeky s marcipánom
Roztomilé buchtičky so sušeným ovocím, voňavé ako sen sú praktické, lebo sa nemusia nekrájať, teda sa nevysušia. Zjedia sa na dva hlty.
Koľko to trvá
S kysnutím a pečením dve hodiny.
Čo potrebujeme na 24 kúskov
500 g hladkej múky plus na posypanie dosky
pol kocky čerstvého droždia (alebo jeden sáčok sušeného)
200 ml vlažného mlieka
50 g mäkkého masla
2 lyžice kryštálového cukru
3 vajcia
štipku soli
1 lyžičku škorice
2 rozdrvené klinčeky
trochu nastrúhaného muškátového orecha
50 g hrozienok
rum na ich namočenie
50 g sušených marhúľ
24 kúskov marcipánu
Na potretie
2 lyžice kryštálového cukru
trochu vody
Ako na to
Hrozienka namočíme do rumu.
Do misy dáme múku, cukor, soľ a všetko korenie. Do stredu spravíme jamku, vylejeme do nej teplé mlieko, posypeme cukrom a do jazierka dáme droždie. Necháme 15 minút nažiť. Pridáme 2 žĺtky a spracujeme cesto. Prisypeme vytlačené hrozienka a na kúsky nakrájané marhule. Vypracujeme dohladka a necháme nakysnúť pod utierkou pru izbovej teplote 45 minút.
Dáme na pomúčenú dosku a ešte spracujeme rukami.
Nakrájame na malé kúsky a vypracujeme pekné buchtičky. Dáme na vymastený plech asi 3 cm od seba. ostrým nožom spravíme zárezy v tvare kríža. Do stredu každej buchtičky zatlačíme kocku marcipánu. Necháme 15 minút podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 180 stupňov do zlata. Trvá to asi 20 minút.
Po vybratí z trúby ešte horúce potierame cukrovým roztokom.
Tip
Toto je obdoba klasického mazanca. Ak ho chcete spraviť, tak cesto nekrájajte, upečte ho ako jeden veľký bochník, alebo dva menšie.
Marcipán nie je nutný. Vynikajúce sú aj bez neho.