You are currently viewing Račianska lusková polievka nasladko so slížami

Račianska lusková polievka nasladko so slížami

Na polievku

Pol kila lusiek
1 cibuľa
2-3 mrkvy
Pol menšieho celeru
2 petržleny, aj vňať
2 zemiaky
3 litre vývaru, alebo vody
2 lyžice masti, alebo 4 – 5 lyžíc oleja
2 lyžice hladkej múky
1 kopcovitá lyžička sladkej papriky
Soľ, čierne a nové korenie, cesnak

Na slíže

                   100 g hrubej múky
                   1 vajce
                   Soľ
                   Voda na slíže
Cibuľu nakrájame na kocky, osmahneme na oleji, aleb masti. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Zaprášime múkou, osmahneme, pridáme papriku, osmahneme a zalejeme vývarom, alebo vodou. Vložíme nakrájané lusky.  Môžete pridať aj cesnak, čierne a nové korenie.
Osolíme a varíme 15-20 minút.
Pridáme čerstvé slíže a varíme ďalších 5 minút.
Dovaríme, dochutíme.
Na tanieri posypeme posekanou vňaťou hladkolistého petržlenu.

Domáce slíže

Na 1 celé vajce potrebujeme cca 80-100 g hrubej múky a pol lyžičky soli. Vidličkou a potom rukami vymiesime hladký bochník, vyvaľkáme tenučké cesto, necháme cca pol hodiny zaschnúť, nakrájame pásy, poukladáme na seba a nakrájame jemné slíže.
Použijeme hneď (varenie cca 3-5 minút), alebo dokonale vysušíme a odložíme na neskôr.

Pridaj komentár