Na polievku
Pol kila lusiek1 cibuľa2-3 mrkvyPol menšieho celeru2 petržleny, aj vňať2 zemiaky3 litre vývaru, alebo vody2 lyžice masti, alebo 4 – 5 lyžíc oleja2 lyžice hladkej múky1 kopcovitá lyžička sladkej paprikySoľ, čierne a nové korenie, cesnak
Na slíže
100 g hrubej múky
1 vajce
Soľ
Voda na slíže
Cibuľu nakrájame na kocky, osmahneme na oleji, aleb masti. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Zaprášime múkou, osmahneme, pridáme papriku, osmahneme a zalejeme vývarom, alebo vodou. Vložíme nakrájané lusky. Môžete pridať aj cesnak, čierne a nové korenie.
Osolíme a varíme 15-20 minút.
Pridáme čerstvé slíže a varíme ďalších 5 minút.
Dovaríme, dochutíme.
Na tanieri posypeme posekanou vňaťou hladkolistého petržlenu.
Domáce slíže
Na 1 celé vajce potrebujeme cca 80-100 g hrubej múky a pol lyžičky soli. Vidličkou a potom rukami vymiesime hladký bochník, vyvaľkáme tenučké cesto, necháme cca pol hodiny zaschnúť, nakrájame pásy, poukladáme na seba a nakrájame jemné slíže.
Použijeme hneď (varenie cca 3-5 minút), alebo dokonale vysušíme a odložíme na neskôr.