Množstvo surovín je na 2 porcie
Koľko to trvá
25 minút, ak máme upečenú tekvicu. Ak pečieme tekvicu, asi hodinu.
Čo potrebujeme
1 malú cibuľu alebo šalotku
Olej na panvicu
4 hrste ryže na rizoto (nie normálnej, len na to určenej)
125 ml kvalitného bieleho vína
Cca 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru, zriedeného 1:1 s vodou
Polovicu tekvice Hokkaido
Lyžicu masla
2 hrste strúhaného parmezánu
soľ
mleté čierne korenie
parmezán a smažené šalviové listy na ozdobu
Ako na to
Tekvicu rozkrojíme na polovicu, vyberieme zrná a nakrájame na mesiačiky. Dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olejom a upečieme na 200 stupňov cca 20 minút.
Vývar zriedime s vodou (ak je silný) a zvaríme.
Na panvici zohrejeme cca 4 lyžice oleja, opražíme na ńom nadrobno nakrájanú cibuľku – aby nezhnedla. Pridáme suchú, neumytú ryžu a opražíme do sklovita. Zalejeme vínom, necháme za stáleho miešania vypariť. Potom pridávame asi 15 minút po naberačkách horúci vývar. Stále miešame a postupne pridávame tekutinu. Niečo sa vyparí a niečo sa dostane do ryže. Za cca 10 minút zmixujeme 3-4 mesiačiky pečenej tekvice s vývarom a hmotu vylejeme do rizota. Zvyšnú tekvicu nakrájame na malé kúsky a dáme do rizota.
Stále miešame. Rizoto musí byť ako kaša. Po 16-18 minútach by mala byť ryža na skus. Vypneme. Primiešame lyžicu masla a 2 hrste parmezánu. Prikryjeme pokrievkou a necháme pár minút.
Potom dochutíme korením, resp. soľou, dáme na tanier, posypeme parmezánom a ozdobíme smaženými šalviovými lístkami.