You are currently viewing Rizoto s tekvicou Hokkaido

Rizoto s tekvicou Hokkaido

Množstvo surovín je na 2 porcie

Koľko to trvá

25 minút, ak máme upečenú tekvicu. Ak pečieme tekvicu, asi hodinu.

Čo potrebujeme

1 malú cibuľu alebo šalotku

Olej na panvicu

4 hrste ryže na rizoto (nie normálnej, len na to určenej)

125 ml kvalitného bieleho vína

Cca 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru, zriedeného 1:1 s vodou

Polovicu tekvice Hokkaido

Lyžicu masla

2 hrste strúhaného parmezánu

soľ

mleté čierne korenie

parmezán a smažené šalviové listy na ozdobu

Ako na to

Tekvicu rozkrojíme na polovicu, vyberieme zrná a nakrájame na mesiačiky. Dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, posolíme, pokoreníme, pokvapkáme olejom a upečieme na 200 stupňov cca 20 minút.

Vývar zriedime s vodou (ak je silný) a zvaríme.

Na panvici zohrejeme cca 4 lyžice oleja, opražíme na ńom nadrobno nakrájanú cibuľku – aby nezhnedla. Pridáme suchú, neumytú ryžu a opražíme do sklovita. Zalejeme vínom, necháme za stáleho miešania vypariť. Potom pridávame asi 15 minút po naberačkách horúci vývar. Stále miešame a postupne pridávame tekutinu. Niečo sa vyparí a niečo sa dostane do ryže. Za cca 10 minút zmixujeme 3-4 mesiačiky pečenej tekvice s vývarom a hmotu vylejeme do rizota. Zvyšnú tekvicu nakrájame na malé kúsky a dáme do rizota.

Stále miešame. Rizoto musí byť ako kaša. Po 16-18 minútach by mala byť ryža na skus. Vypneme. Primiešame lyžicu masla a 2 hrste parmezánu. Prikryjeme pokrievkou a necháme pár minút.

Potom dochutíme korením, resp. soľou, dáme na tanier, posypeme parmezánom a ozdobíme smaženými šalviovými lístkami.