Každý poriadny Slovák musí tento národný poklad vedieť.
Na kilogram v šupke uvarených zemiakov potrebujeme len asi 300 g hladkej múky a lyžičku soli.
To je všetko.
Zemiaky ošúpeme, pretlačíme, alebo najemno postrúhame, alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku (tak to robia v Grobe), pridáme múku a soľ a vypracujeme pekné, pružné cesto.
Nakrájame na kúsky tak do dlane, vyvaľkáme na dva milimetre tenké lokše a pečieme nasucho na 2-3 panviciach súčasne z oboch strán. Oheň musí horieť naplno. Ide to dosť rýchlo.
Po každej lokši vytrite panvicu papierovou utierkou, aby sa vám nepripaľovala múka.
Lokše sú najlepšie ešte teplé, poriadne omastené husacou, alebo kačacou masťou. Výborná je aj pečeňová plnka, alebo mäso z husi, či kačice s kapustou.
Skúste aj lekvárové (slivkový), alebo makové – poliate maslom.
Finta
Pracujte rýchlo, cesto redne. Ak nepridáte soľ, redne pomalšie. Ja pridávam. A múka môže byť aj polohrubá.
Cesto nezmrazujte. Po rozmrazení je ako blato.
Nákupný zoznam
Zemiaky, hladká múka, soľ