Broskyňový džem vám v zime pripomenie všetko letné slnko.
Koľko to trvá
Max hodinu
Ako sa to robí
Umyté, vykôstkované broskyne (asi 1,5 kg) nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a zasypeme pol kilom želírovacieho, alebo aj normálneho kryštálového cukru. Varíme za stáleho miešania asi 20-30 minút. Keď sa odparila prebytočná voda a masa zhustla, pridajte pektín (podľa návodu), šťavu z jedného citróna, vanilkový cukor a premixujte ponorným mixérom. Nie na úplnú kašu.
Varte ešte 10 minút. Potom naplňte vysterilizované poháre, zatvorte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Finta
Poháre a lievik naozaj poriadne vysterilizujte. Aby sa džemu nechytila pleseň.
Nákupný zoznam:
1,5 kg zrelých broskýň, pol kila cukru (kryštálový, alebo želírovací) 1 citrón, 1 vanilkový cukor, pektín, 2 7-decové a 1 decový pohár, resp. 4 – 5 menších džemových pohárov.